Dla wszystkich miłośników ptasiego mleczka- świetnie rozwiązanie na tani, szybki i wyjątkowo pyszny deser. Zaserwuj go przyjaciołom i ciesz się zachwytem najbliższych, a sam delektuj się niezwykłym smakiem!
Składniki do użycia:
2 galaretki (agrestowa i truskawkowa- opcjonalnie zgodnie z preferencjami)
3 szklanki mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie śmietany)
2 łyżeczki żelatyny
1 czekolada ( gorzka lub deserowa)
2 szklanki wody
Tworzenie deserku:
Dwie galaretki rozpuszczamy w dwóch oddzielnych szklankach gorącej wody. Mieszamy w dwóch oddzielnych naczyniach po szklance mleka z łyżką jogurtu (śmietany). Łączymy galaretki z powstałą pianą. Znów odstawiamy. Mamy już wykonane 2 warstwy. Trzecia warstwa- która będzie wylana pomiędzy galaretkowymi- szklanka mleka z łyżką jogurtu i dwoma niepełnymi łyżeczkami żelatyny- miksujemy razem do postania pianki. Wylewamy warstwy do przezroczystego naczynia. Jedna galaretka, kiedy zastygnie biała warstwa, a następnie kolejna galaretka. Roztapiamy czekoladę- w kąpieli wodnej lub z dwoma łyżeczkami masła. Po ostudzeniu wylewamy na nasz deser.
Tak przygotowane ptasie mleczko kroimy na małe kawałeczki. Można deser robić również w małych, szklanych naczyniach i podawać bezpośrednio z "kubeczków".
Polecam serdecznie i życzę smacznego!
3 komentarze:
Z tego akurat nie skorzystam, mimo iż wygląda apetycznie, ale nie lubię ptasiego mleczka :/
________________________________________
Obserwuję Twojego bloga. Jest bardzo ciekawy!
W wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://niki17inspire.blogspot.com/
O nie wiedziałam ,że trzeba dodać jogurt i czekoladę... Mama koleżanki mówiła mi ,że samo mleko wystarczy, ale nie miała racji!
Wygląda przepysznie ;)
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za pozostawienia komentarza ♥♥ Na pewno odwdzięczę się tym samym w wolnej chwili ♥♥